Фактор: СДСМ и ДУИ во дилема и за претседател на Собранието

2

Уште три дена има рок до можното објавување на владејачката коалиција, но страните во преговорите кои во моментов се одвиваат активно – СДСМ и ДУИ, се чини дека се далеку од постигнување договор. 

Порталот „Фактор“ објави дека останува нерешено прашањето за премиерот, односно формулата за истиот – три години тој да биде Македонец и една Албанец, или пак да има друг редослед – првата година да биде Албанец а следните три од мандатот да биде Македонец, но ова прашање отвора и друго, а тоа е и ротација на претседател на Собранието. 

Засега извори од СДСМ за „Фактор“ тврдат дека комбинацијата со премиер Албанец условена од ДУИ е неприфатлива, додека ДУИ нужно инсистира на албанскиот премиер, кандидатот што партијата на Али Ахмети го промовираше во кампањата. ДУИ дури инсистира премиерот да биде во првата година од 4-годишниот мандат на следната владејачка коалиција, а во наредните три години лидерот на СДСМ, Зоран Заев да биде шеф на Владата. 

Поради недостаток на заеднички јазик за ова прашање, обете страни не ги прецизирале до крај ниту другите клучни прашања, оние за другите ресори и функции, иако во однос на програмата, и двете партии веќе неколкупати изразија дека го поддржуваат истиот курс кон ЕУ и оној на добрососедство. 

Преговорите за новата Влада отвораат и нов аспект, оној за воведување на позицијата шеф на парламентот. Ако во прва година премиерот е Албанец, спикерот ќе биде од СДСМ, додека во следните три години кога премиерот ќе биде од СДСМ, претседател на собранието ќе биде Албанец.

Според последниот став на Ахмети Ахмети, по средбата со лидерот на СДСМ, Зоран Заев, тој одговори дека партиите „се и блиску и далеку од договорот“.  Сепак, за овие услови, партиите сè уште продолжуваат официјално да молчат. Заев пак останува на истиот став дека не треба да се изнесуваат детали се додека не се постигне конкретен напредок во преговорите.

Можеби ќе ве интересира: