Денес не треба да се јаде црвена храна, особено не децата: Се празнува Отсекување на главата на Св. Јован Крстител

Батали Blog

Денес не треба да се јаде црвена храна, особено не децата: Се празнува Отсекување на главата на Св. Јован Крстител

Според народните верувања, денес не треба да се јаде црвена храна, особено не децата, бидејќи потсетува на пролеаната крв на Јован Крстител.

Луѓето исто така велат дека денес е добар ден за берење лековити билки.

Православните верници на овој ден треба да се придржуваат до строгиот пост – се слави обезглавувањето на Свети Јован Крстител, односно денот кога овој голем светец Јован, пророк, претходник и крстител, беше убиен по наредба на императорот Ирод Агрипа, а по барање на неговата сопруга Херодја.

Како што наредил императорот, главата на светителот била отсечена или „исечена“ и донесена на чинија пред неговата ќерка, танчерката Саломе.

Сепак, учениците на Јован, тајно го зеле неговото тело преку ноќ и го погребале во Себастија.

Главата на светителот беше погребана одделно, на тајно место, а подоцна беше пренесена во Ерусалим. Во времето на византиската царица Теодора, главата на Крстителот била пренесена во Цариград.

Отсекувањето на неговата глава се одбележува на денот кога била осветена црквата, која на неговиот гроб во Себастија, беше подигната од страна на императорот Константин и царицата Јелена.

Црквата пропишува строг пост и воздржаност, а народниот вообичаен календар забранува секаква црвена храна, бидејќи потсетува на бојата на крстената крв на Крстителот. Особено децата не треба да јадат црвена храна.

Луѓето исто така велат дека денес е добар ден за берење лековити билки.

Извор: telegraf.rs

Можеби ќе ве интересира:

By signing in, you agree to our terms and conditions and our privacy policy.

New membership are not allowed.

Noxe Studio

The Noxe Film Studio
1418 Noxe Street, Suite 3845
California, USA

Center Office

+(01) 426-9824
hello@gloriathemes.com
12369, New York, USA