Кои несакани ефекти може да ги очекуваме од вакцината против ковид-19?

0
16
Corona Vakcina

Вакцинатаод компанијата Фајзер е одобрена од регулаторната агенција на Обединетото Кралство и се очекува да биде достапна и во Европската унија и во САД до крајот на годината. Истото се очекува и за вакцината најавена од фармацевтската компанија Модерна.

Сè поблиску сме до вакцинацијата против ковид-19, што покренува голем број важни прашања: Кои се несаканите ефекти на вакцината? Дали ќе бидеме имуни по вакцинирањето? Дали ќе треба да се вакцинираме само еднаш или секоја година?

Повеќето луѓе кои ќе ја примат вакцината против ковид-19 ќе доживеат некои несакани ефекти, особено по втората доза. Досега, компаниите кои ја произведуваат вакцината пријавиле нежни ефекти од блага до умерена вакцинација. Најчесто станува збор за болка во делот од телото каде што е примена инјекцијата, замор и замор на мускулите и зглобовите за еден ден или два.

Ако некој има несакани реакции на вакцината, најверојатно ќе ги забележи во првите шест недели по вакцинацијата, велат медицинските експерти. Долгорочните ефекти од вакцинацијата сè уште не се познати и нема да бидат познати се додека не бидат завршени сите клинички студии, а корисни информации ќе се добијат и од долгорочно следење на вакцинирани лица, кое ќе трае со години.

Можеби ќе ве интересира: