Завршна стрип изложба „Стрип во интеркултурална едукативна мисија“

0
10
Strip centar Veles

Млади таленти од Велес, Скопје, Битола и Куманово ,од различна етничка припадност , во новонастанатите услови предизвикана од пандемијата ковид-19 твореа стрипиви токму на таа тема, но и на други социјални теми .


Вечерва во Скопје,Стрип центар на Македонија-Велес ќе ја отвори  последната изложба, која е е дел од проектот„ СТРИП УЧИЛИШТЕ -СТРИПОТ ВО ИНТЕРКУЛТУРНА ЕДУКАТИВНА МИСИЈА 2020“ финансиран од страна на Министерството за култура на Република Северна Македонија.

Проектот како основна цел има го зацртано развој на Интеркултурноста како и деметрополизацијата на културата во Македонија преку едукативни стрип активности наменети за млади од разни етнички и други средини.

Со оваа и слични активности македонскиот стрип центар ,по којзнае кој пат,  потврдува дека стрипот кај нас  не е мртов и дека е потребна поддршка во организирање на :фестивали, интернационални колонии,издавачка дејност и други форми на популарното стрип изразување.

Можеби ќе ве интересира: