понеделник, 21 септември, 2020
Реклама

Осум години затвор за поранешен градоначалик на Битола

Кривичниот суд му пресуди осум години затвор на поранешниот градоначалник на Битола, Владимир Талески, за злоупотреба на службената должност. Поранешниот раководител на општината Слободан Бончановски доби шест и пол години затвор. Во предметот „Транспортер“ за ученичкиот превоз во Битола, од вкупно 21 обвинет, 11 добија ефективни затворски казни во висина од две години и два месеци до три години и три месеци.

Обвинетите одговараа за кривично дело „злоупотреба на службена положба“, во кое се товарат дека направиле штета од над 550 илјади евра. Тие имаат право и на жалбена постапка пред Апелација.

Добрила Кацарска

Читајки ја првостепената пресуда речиси еден час, судијката Добрила Кацарска објаснуваше зошто јавната набавка за ученички превоз во Битола, била незаконска и што преземале обвинетите.

Mon Жан - Играчки