(ВИДЕО) Филипче: Две третини од заболените, коронавирусот го прележуваат лесно

1
Venko Filipce 09.04.2020

Добриот дел од приказната за коронавирусот е што огромент број пациенти имаат многу лесна клиничка слика, рече министерот за здравство Венко Филипче.

„Близу 60-70% од пациентите имаат лесен тек на болеста и поминува како горно респираторна болест. Меѓутоа, вирусот ги напаѓа сите органи и во овој момент не може точно да се предвиди каде ќе прогресира во тешка форма, што потврдуваат и светските статистики“, смета Филипче.

Гостување Телма

Близу 60-70% од пациентите имаат лесен тек на болеста и поминува како горно респираторна болест. Меѓутоа, вирусот ги напаѓа сите органи и во овој момент не може точно да се предвиди каде ќе прогресира во тешка форма, што потврдуваат и светските статистики.

Geplaatst door Венко Филипче op Woensdag 8 april 2020