Вежбајте правилно дишење дома, може да ви го спаси животот доколку се заразите со коронавирус!

1
pravilno disenje

Нарушувањето на функциите на дишењето при заболување на респираторниот систем кај пациенти со КОВИД-19 се поврзува со промени кои настануваат во механиката на дишењето кај пациентите. Со примена на вежбите за дишење би можело да се надминат респираторните проблеми кај повозрасната популација, но и да се заштитат пациентите од евентуални компликации на КОВИД-19.

Министерството за здравство објави прирачник со корисни совети за респираторна гимнастика во време на пандемија со КОВИД-19 кој го изработи Институтот за физикална медицина и рехабилитација.

Погледнете го прирачникот: