Се конституираше новиот собраниски состав

2
sobranie-

Денеска новите пратеници со 116 гласа „за“ и ниеден „против“ се обврзаа да градат независен и одговорен Парламент, вистински дом на демократијата на сите граѓани на Република Северна Македонија.

Претседавачот Талат Џафери им честиташе на новите пратеници и констатирајќи дека од овој момент, мандатот на претходните, заврши.

Фунциите на техничкиот премиер Оливер Спасовски и на министрите во владата денеска завршија, но тие ќе останат секој на својата должност, на чело со Спасовски, до изборот на новата влада.

Стево Пендаровски, шефот на државата во рок од десет дена треба да се консултира со партиите, да види која има обезбедено парламентарно мнозинство и да го даде мандатот за формирање нова влада.

Можеби ќе ве интересира: