четврток, 24 септември, 2020
Реклама

Потрагата по преживеани од смртоносната експлозија во Бејрут продолжува

Спасувачките работници трагаат по повеќе од стотина луѓе кои се водат како исчезнати по огромната експлозија која ја уништи пристанишната област на главниот град Бејрут.

Во експлозијата загинаа најмалку 100 луѓе, а повредени се повеќе од 4.000 други. Целиот град беше потресен од експлозијата и можеше да се види облак во форма на печурка.

Претседателот Мишел Аун рече дека експлозијата е предизвикана од 2.750 тони нитрат на амониум, складирани во магацин. Амониум нитрат се користи како ѓубриво во земјоделството и како експлозив.

Тој закажа итен состанок на кабинетот за среда и рече дека треба да се прогласи вонредна состојба. Ќе следи официјален период на жалост три дена од среда.

Извор: bbc.com

Можеби ќе ве интересира:

Mon Жан - Играчки