За злоупотреба на минималецот, 344 фирми ќе одговараат пред законот

2
UJP Skopje

Дури 243 сопственици на фирми се спасија, а 344 кривично ќе одговараат за злоупотребата на државните пари за исплата на минималец за работниците.

УЈП првично објави дека вкупно 708 фирми за два месеци, не исплатиле околу 385 000 евра на над 1 700 вработени, но до јавното објавување на фирмите паѓаа и бројките. Првичниот список беше со под 600, за финалниот список да брои 344 компании – неплаќачи. Не исплатиле над 180.000 евра на 800 вработени.

Можеби ќе ве интересира: