Задолжителен тест за Ковид-19 за секој што ќе пристигне во Финска

1
https://batali.net/9947/kavadarchanecz-zavrshi-vo-drzhaven-karantin-ne-go-pochituval-reshenieto-za-samoizolaczija/

Задолжителни тестови за коронавирус и карантин за патници од одредени земји со висок ризик, кои патуваат за Финска. Ова го потврди министерот за семејни работи и за социјалните услуги Криста Кијуру, откако 24 од 157 патници кои пристигнале од Скопје биле позитивни на коронавирусот.

Доброволното тестирање беше организирано на аеродромот Турку во Финска во саботата за сите патници кои пристигнаа со летот од Скопје, откако властите дозволија летови од Скопје и од Букурешт.

Двонеделениот карантин и тестовите за коронавирус по случаен избор задолжително ќе се применуваат по пристигнувањето во Финска а ќе бидат се за секој оној што ќе пристигне од земја со повеќе од осум до десет нови случаи на коронавирусот на 100.000 жители во последниот 14-дневен период.

Можеби ќе ве интересира: