До 10 години затвор за газдите што присвоија „корона субвенции“

2
pari denari

Сопствениците на компаниите што добија субвенции од државата за надминување на кризата со коронавирусот ќе мора да ги вратат парите, а ако се следи законот ним им се заканува и казна затвор од 1 до 10 години.

На списокот на фирмите кои државната субвенција за плати не им ја дале на своите работници останаа 344 компании, а 234 веќе ги нема, најверојатно затоа ги исплатиле парите на вработените.

Оние што останаа на списокот може и кривично да одговараат за злоупотребата на државните пари за исплата на минималец за работниците, пишува мкд. Мк.

Од Генералниот секретаријат на Владата информираат дека денеска финалниот список ќе биде испратен до Јавното обвинителство.

Целата вест на мкд.мк

Можеби ќе ве интересира: